Jak to všechno začíná ? Startujeme...

20.12.2020

No, asi každý zná to motto: "Správný muž, má mít nůž." Já bych to jen doplnil, že dobrý nůž by měl mít každý ! Zejména některé ženy jsou schopné pidlat třeba maso něčím, co nůž jen připomíná a jak říkala babička: "Ta sviňa ani vodu neřeže."
Nůž je nástroj a velmi užitečný pomocník, ale musí být z kvalitní oceli a hlavně: musí být opečováván, tedy broušen. Tupý nůž je na dvě věci...
Ovšem vyrobit opravdu kvalitní nůž, to není jen tak. Dost lidí si ani v nejmenším neumí představit, jak náročná práce to je a kolik hodin to zabere. Já jsem pouhý "nožíř-hobbista", ale věřte, že pod 20 hodin se nedostanu.
Tak dnes přiblížím malinko ten start.
Nejprve si musíš sehnat kvalitní ocel, což je dnes to nejmenší, protože vše je k mání. Buď si můžeš vše objednat na e-shopu (Nožířské oceli, Jatagan...), nebo u nějakého kováře třeba damašek, či kovanou čepel. (ale nachystej si fakt prachy, za drobný to nepořídíš)
Já používám práškové oceli Elmax, M390, RWL 34, což je v dnešní době naprostý top.
Z nástrojových ocelí pak dělám BÖHLER N690, K 110 (D2), nebo nerezovka Sandvik 12C27.
Pokud budeš vyrábět z "plocháče" jako já, tak si podle šablony nůž namaluješ na ocelový plát a čepel pak vyřízneš flexou (doporučuji tenké řezací kotouče). Je nutné řezat po částech a neustále chladit vodou, aby se ocel nepřehřívala. Ostatně to pak platí i u broušení.
Jakmile máš vyřezanou čepel, tak na pásové brusce (je dobré ji mít) zarovnáš hrany (tvar), případně vyrovnáš plochu čepele. Pak na rukojeti vyvrtám otvory na nýty (v případě konstrukce fulltang) a otvory tzv. odlehčovací, aby se snížila hmotnost rukojeti.
No a potom přichází to nejdůležitější, a to je výbrus čepele. Ten rozhoduje o kvalitě nože, o jeho řezivosti. Já volím spíše vysoké výbrusy, protože řezivost je pak vyšší. Začínám s brusným pásem do 80, pak cca 400 a 600. No a potom přichází již ruční broušení, což je několik hodin, než dosáhneš zrcadlového lesku. Krásný relax :-)
Kompletně hotové čepelky pak posílám do kalírny, a v podstatě všechny nechávám zakalit na 60 - 62 HRC.
Tak hodně štěstí v tvůrčím procesu.